Aromatherapie - Toepassingen - In bad

De eenvoudigste manier om etherische olie te gebruiken is 8-15 druppels (zie bijsluiters of recepten) toe te voegen aan een vol bad (ook geschikt voor bubbelbad). Het is op deze manier niet alleen mogelijk om aangenaam en ontspannen te baden, maar ook heel veel verschillende klachten te verzorgen, zoals huidaandoeningen, spierpijn, reumatische klachten, artritis etc. 

 

Baden

Vul een bad met water met een aangename temperatuur. Stap in het bad en voeg dan .. druppels .. etherische olie toe en roer met de hand door het water zodat de olie zich helemaal verspreidt. Baad 15-20 minuten. Citrus oliën max. 2-3 druppels.

Omdat de olie op het water blijft drijven dient deze met een emulgator gemengd te worden. Maar hiervoor kunt u ook een beetje melk, room, honing of sojamelk gebruiken. Meng de etherische olie met één van deze stoffen en voeg het mengsel toe aan het badwater.
 
Rozemarijn is ideaal voor een oppeppend ochtendbad of bij vermoeidheid. Spijklavendel en Kamille zijn rustgevend en ideaal bij stress en slapeloosheid. 
 
Voetbad
Voeg enkele druppels (zie bijsluiters of recepten) etherische olie toe aan een voetbad.
 
Handwisselbad:
Voeg enkele druppels (zie bijsluiters of recepten) etherische olie toe aan 1 koud- en aan 1 heet handbad (de handen moeten tot de ellebogen in het water komen). Begin met het hete bad en wissel na 2-3 minuten naar het koude bad gedurende 2-3 seconden. Herhaal dit 5-10 maal.
 
Voetwisselbad:

Voeg enkele druppels (zie bijsluiters of recepten) etherische olie toe aan 1 koud- en aan 1 heet voetbad (de voeten moeten tot boven de kuiten in het water komen). Begin met het hete bad en wissel na 2-3 minuten naar het koude bad gedurende 2-3 seconden. Herhaal dit 5-10 maal.

 
Zitbad:
Meng 5-6 druppels etherische olie met 2 eetlepels honing en los dit op in het water van 37-38 graden voor een zitbad, babybadje of teil.
 
Een zitbad of bidet zijn goede hulpmiddelen bij het verzorgen van infecties aan de urinewegen of geslachtsorganen. Candida, witte vloed of blaasontsteking kunnen zo bijv. met Tea Tree of Eucalyptus worden behandeld. Lavendel en Cypres kunnen het genezingsproces na een bevalling bevorderen.
 
Plaatselijke wassingen:
Voeg 6 druppels etherische olie aan gekookt, enigszins afgekoeld water in een teiltje of de wasbak en was de aangedane plaats hiermee.