Home » Cypres - 10 ml.

Cypres - 10 ml.

€ 7,95

Cypres - 10 ml.

€ 7,95

Botanische naam: Cupressus sempervirens

Land van herkomst: India

■ spataderen

■ vochtafdrijvend

■ haaruitval

EIGENSCHAPPEN

Cypres etherische olie is anti-reumatisch, antiseptisch (vooral bij ontstekingen van de luchtwegen), samentrekkend, algemeen tonicum, ontstoppend (decongestivum van vooral aders, lymfe en prostaat), krampstillend en mogelijk heeft cypres een vaatvernauwende werking. Vooral de lymfe en bloedcirculatie wordt gestimuleerd i.c.m. atlasceder.

 

TOEPASSING

Verstuiven

Bij gebruik in een geurverspreider verspreidt cypres etherische olie een houtige, geurige en warme geur. In de diffuser is cypres in te zetten bij astma, holteontstekingen, krampachtige hoestbuien (o.a. bij kinkhoest!) en stress gerelateerde klachten. Cypres maakt slijm los en is daarom een hulp bij vastzittende hoest. De olie is nuttig wanneer men lange tijd geconcentreerd moet werken.

Op de huid

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. Cypres etherische olie is voor de verzorging van een vette huid, bij overmatige transpiratie, bij couperose en voorkomt de uitbreiding van spataderen. In een massage olie werkt cypres bij spierkrampen, oedeem (van de benen) en ondersteunt deze olie de behandeling van artritis. Cypres etherische olie werkt stimulerend op de lever en versterkt de pancreas. Spoelen met cypres in een beetje water is een goed middel bij bloedend tandvlees en tandvleesontsteking.

In bad

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. Cypres etherische olie is in het bad in te zetten bij oedeem, (spier)krampen, slechte circulatie, bij het verhogen van de weerstand, menopauze (‘opvliegers’), prostaatklachten (vooral samen met oliën van mastiek en den) en bij alle vormen van zwakte werkt cypres stimulerend en motiverend. Een voetbad met cypres gaat overmatig zweten tegen.

 

DOSERING

Bij verstuiving

Enkele druppels naar eigen voorkeur.

Op de huid

Maximaal 5% bij volwassenen; bij plaatselijk gebruik.

In bad

Maximaal 10 druppels in een vol bad.

 

OVERDOSERING EN BIJWERKINGEN

Bij aangehouden doseringen is cypres etherische olie non-toxisch, niet irri-terend en niet sensibiliserend. Door de sterk samentrekkende werking van cypres etherische olie is voorzichtigheid geboden bij kinderen.

 

WAARSCHUWINGEN

Gebruik cypres etherische olie alleen uitwendig tijdens zwangerschap. Niet gebruiken bij een hoge bloeddruk. Vrouwen met borstkanker wordt afgeraden cypres etherische olie te gebruiken vanwege de mogelijke oestrogeen stimulerende werking.

 

CONTRA-INDICATIES

  • Zie waarschuwingen.
  • Spaarzaam gebruiken.
  • Het grote aandeel aan monoterpenen kan bij puur gebruik huidirritaties veroorzaken; daarom de oliën altijd verdunnen met een basis olie.

 

WERKT GOED I.C.M.

Cypres etherische olie kan goed gecombineerd worden met ceder, den, lavendel, scharlei, limoen, kardamom, jeneverbes, bergamot, sinaasappel, marjolein, cisteroos, spar en sandelhout.

 

AROMATHERAPIE

Cypres etherische olie sterkt de afweerkrachten bij griep- en verkoudheid en kan preventief toegepast worden. Hij werkt ontstekingsremmend en ontkrampend bij hoestaanvallen; het inhaleren van 1-2 druppels vanaf een tissue of inhaler, of het verstuiven in een aroma diffuser geeft al snel verlichting. Het is een uitstekende toevoeging aan smeersels bij luchtweg problemen. Cypres etherische olie wordt door aromatherapeuten o.a. ter ondersteuning ingezet bij: couperose, heesheid, hoest, kramp, griep, astma, bronchitis, hooikoorts, pijnlijke menstruatie, stress, overgangsklachten, aambeien, cellulitis, spataderen, spierpijn, bedplassen bij kinderen, zweetvoeten, oedeem, zware benen, gewrichtsreuma, ernstige haaruitval en om vocht af te drijven. Regelmatige voetbaden met cypres etherische olie kunnen sterk zweten verminderen.

 

Veiligheid:
ontvlambaar, olie en damp. stabiele vloeistof, schokbestendig. Contact met de huid vermijden. Buiten bereik van kinderen houden.
Xn-Xi-N: irritant voor ogen en huid; irritant voor slijmvliezen, schadelijk bij ingestie; kan bij verslikken longschade veroorzaken. niet carcinogeen;  kan dermatitis veroorzaken. schadelijk voor in water levende organismen
oogcontact: eventuele contactlenzen indien mogelijke verwijderen. open ogen 15 minuten spoelen met overvloedig water.
huidcontact: gecontamineerde huid afspoelen en wassen met neutrale zeep. Bij ingestie mond spoelen, niet het braken opwekken en een arts waarschuwen etiket/verpakking tonen.

allergenen: limonen - linalol

 

*De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers. Zenergy Wellness doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


chargenr. E9100 / 18-0825 / Shiv
productnaam Cipres olie, Cypress oil
land van herkomst India
INCI naam Cupressus sempervirens oil
botanische naam Cupressus sempervirens
synoniem Oleum sempervirens, oleum cupressi
farmacopoea CAS: 8013-86-3 / Einecs: 283-626-9
kleur helder bleekgeel
geur organoleptisch warm houtig, zoet kruidig
smaak bitter
consistentie helder, vloeibaar
bereiding stoomdestillatie
twijgen met naalden twijgen met naalden
noot hartnoot
element aarde / vuur
ORAC* waarde 24300 µTE/100g
chakra / kleur keel en sakraal chakra / oranje

*ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity.
Deze waarde geeft aan hoe krachtig het antioxidant is. Hoe hoger de waarde hoe werkzamer de olie.
Als voorbeeld Sinaasappel 750 en Kruidnagel 1078700