Home » Tea Tree - 10 ml.

Tea Tree - 10 ml.

€ 12,95

Tea Tree - 10 ml.

€ 12,95

Botanische naam: Melaleuca alternifolia

Land van herkomst: Australië

■ kalknagels

■ voetschimmel

■ wratten

EIGENSCHAPPEN

Tea tree etherische olie bezit een breed werkingsgebied: ontstekingsremmend, anti-puritisch (anti-jeuk), antiseptisch, anti-viraal (o.a. herpesvirus), zeer sterk anti infectie,breed spectrum bactericide (o.a. gram+, staph., gram-, coli., proteus, Klebs.) parasietendodend (lamblia, ascaris, ankylostoma), fungicide (candida), wondhelend, zweet-drijvend, ‘ontstoppend’ (aders, flebo-tonisch) slijmoplossend, immuun stimu-lerend (igA en igM-laag), insecticide, pijnverdovend, stimulerend.

 

TOEPASSING

Verstuiven

Bij gebruik in een geurverspreider geeft Tea Tree etherische olie een frisse, kruidige en medicinale geur. Via verdamping is Tea Tree etherische olie een goede hulp bij bronchitis die gepaard gaat met sinusitis, ettervorming en neus- en keelinfecties. Het gebruik van Tea Tree etherische olie leidt tot versterking van de weerstand bij griep en verkoudheid. Verder is Tea Tree etherische olie sterk vitaliserend bij vermoeidheid en nerveuze depressies. Inhalatie via stoombaden is nog doeltreffender.

Op de huid

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. In de huidverzorging is Tea Tree etherische olie één van de beste oliën bij acné, abcessen, huidinfecties, voetschimmel en wratjes. Bij acné en abcessen bezit Tea Tree etherische olie de eigenschap om de etter binnen te dringen en de etter vloeibaar te maken waardoor het gemakkelijker kan worden afgevoerd. De olie is pijn-verdovend en sterk wond helend en mag puur op een wondje aangebracht worden. Ook in de mond verzorging is Tea Tree etherische olie een doeltreffende olie: regelmatig spoelen met 1-2 druppels Tea Tree in wat water bij mondzweertjes, tandvleesontsteking (gingivitis) en een zere keel. Tea Tree etherische olie bestrijdt de ontsteking. Bij chronische blaasontsteking is bij inwendig gebruik de effectiviteit van Tea Tree etherische olie aangetoond (o.a. Belaiche, P. 1985). Ook de gevolgen van insecten beten worden teniet gedaan door een druppel pure Tea Tree etherische olie op de aangedane plek. In de haarverzorging is Tea Tree etherische olie een effectief en vriendelijk middel bij de bestrijding van hoofdluis, roos en vet haar. Een bijzondere eigenschap van Tea Tree etherische olie is de preventieve bescherming tegen huidverbrandingen bij bestraling. Daarvoor wordt Tea Trea etherische olie op de huid gesprayd.

In bad

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. Via baden is tea Tree etherische olie in te zetten bij kou, griep, vermoeidheid, jeuk, als circulatie bevorderende olie bij bijvoorbeeld spataderen en bij huidschimmels.

 

DOSERING

Bij verstuiving

Enkele druppels naar eigen voorkeur.

Op de huid

Maximaal 4% bij volwassenen; bij plaatselijk gebruik.

In bad

Maximaal 6 druppels in een vol bad.

In een stoombad

Maximaal 5 druppels.

 

OVERDOSERING EN BIJWERKINGEN

In lage dosering is Tea Tree etherische olie non-toxisch en niet irriterend. Overgevoeligheidsreacties komen voor (netelroos, blaasjes, oedeem). Door het lage cineolgehalte is Tea Tree etherische olie niet irriterend op de huid en op de slijmvliezen. De olie mag lokaal puur op de huid gebruikt worden, hoewel de olie niet getest is op irritatie en sensibilisatie bij doseringen van minder dan 1%.

 

WAARSCHUWINGEN

Bij inwendig gebruik moet de olie zo vers mogelijk zijn. Bij vooral katten bestaat de indruk dat verouderde olie tijdelijke verlammingen kan veroorzaken.

 

CONTRA-INDICATIES

  • Spaarzaam en gericht gebruiken.
  • Kan bij veelvuldig gebruik huid irritaties veroorzaken.
  • Door het hoge gehalte aan terpenen en phenolen is tea tree etherische olie, evenals vele andere etherische oliën, giftig voor katten e.a. kleine roofdieren; dus bij deze dieren niet gebruiken voor de bestrijding van vlooien e.d.!

 

WERKT GOED I.C.M.

Tea Tree etherische olie kan goed gemengd worden met lavendel, lavandin, scharlei, rozemarijn, grove den, cananga, citroen, mirre, geranium, marjolein, kruidnagel, nootmuskaat, kamillie, kaneel, Siberische den en andere melaleuca oliën.

 

AROMATHERAPIE

Tea Tree etherische olie heeft brede antibacteriële, schimmeldodende en antivirale werking en is sterk lipofiel, d.w.z. in vet oplosbaar en vet oplossend. Op deze eigenschap berust een deel van de krachtige anti-bacteriële werking en vooral het bijzonder goede vermogen om diep in de huid en het daaronder liggende weefsel door te dringen. Tea tree etherische olie zou door zijn schimmelwerende werking bij huidschimmels en verontreinigingen succesvol ingezet kunnen worden. Daarnaast is de olie pijnstillend, vermindert jeuk en remt de ontwikkeling van ettervormende bacteriën. Er wordt serieus beweert dat tea tree olie vele bacteriën, schimmels, virussen en amoeben doodt en het zou zelfs het gif van de meeste kleine insecten kunnen neutraliseren. Volgens meningen in de aromatherapie heeft de olie heeft een enigszins verdovende, dus pijnstillende werking, die vooral tot uiting komt bij behandeling van snij-, schaaf- en brandwonden.

In de aromatherapie wordt tea tree olie o.a. ter ondersteuning ingezet bij* :

  • voetschimmel
  • acné
  • allergieën
  • steenpuisten
  • bronchitis
  • bacteriële infecties
  • candida
  • aften
  • tandbederf
  • waterpokken
  • koortslip
  • reiniging
  • dermatitis/eczeem
  • hepatitis
  • herpes simplex
  • netelroos
  • immuunsysteem (stimulerend)
  • droge/jeukende ogen
  • tandvlees aandoening
  • nagelinfectie
  • geïnfecteerde wonden
  • infectie
  • ontsteking
  • tinea cruris
  • luizen
  • MRSA
  • bof
  • conjuctivitis
  • huiduitslag
  • ringworm
  • shock
  • schurft
  • rode hond
  • gordelroos
  • stafylokok infectie
  • spruw
  • amandelontsteking
  • vaginale infectie
  • open been
  • virale infectie
  • wratten
  • verwondingen
  • spijsvertering
  • hysterie
  • mijten
  • teken
  • griep
  • verkoudheid
  • keelpijn
  • zwemmerseczeem
  • ringworm
  • jeuk
  • hoofdluis
  • jeugdpuistjes
  • zweertjes
  • brandwonden
  • schaafwonden
  • snijwonden

 

Veiligheid:
vloeistof en damp ontvlambaar; stabiele vloeistof, schokbestendig. Buiten bereik van kinderen houden.
Xn-Xi-N: irritant voor ogen en huid; irritant voor slijmvliezen, schadelijk bij ingestie kans op darmirritaties; niet carcinogeen;  gevaarlijk voor het milieu, grondwater, water, grond.
oogcontact: eventuele contactlenzen verwijderen; open ogen minstens 10 minuten spoelen met water of melk.
huidcontact: gecontamineerde huid overvloedig spoelen met water en zeep.
Bij ingestie braken vermijden; melk of norit toedienen, een arts waarschuwen en etiket/verpakking tonen.

allergenen: limonen - linalol

 

*De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers. Zenergy Wellness doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


chargenr. E2131 / 18-0915 / Aro / Tho
productnaam Tea Tree olie
land van herkomst Australië
INCI naam Tea Tree oil
botanische naam Melaleuca alternifolia
synoniem Theeboom
farmacopoea CAS: 5989-27-5 / Einecs: 85085-48-9
Pharmaceutical Grade AHM Pharmaceutical Grade AHM
chargenr. E2131 / 18-0915 / Aro / Tho
productnaam Tea Tree olie
land van herkomst Australië
INCI naam Tea Tree oil
botanische naam Melaleuca alternifolia
synoniem Theeboom
farmacopoea CAS: 5989-27-5 / Einecs: 85085-48-9
kleur helder, zwak geelgroen, bijna kleurloos
geur medisch, kamferachtig
smaak bitter, terpeenachtig
organoleptisch organoleptisch
consistentie vloeibaar
bereiding stoomdestillatie bladeren / twijgen
noot hartnoot
element lucht / aarde
ORAC* waarde 2810 µTE/100g
chakra / kleur alle chakra`s / geel en blauw

*ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity.
Deze waarde geeft aan hoe krachtig het antioxidant is. Hoe hoger de waarde hoe werkzamer de olie.
Als voorbeeld Sinaasappel 750 en Kruidnagel 1078700