Home » Aromatherapie » Wat is aromatherapie?

Wat is aromatherapie?

Aromatherapie is het werken met etherische oliën, met het aroma van de plant, de boom of de zaden. De flesjes olie van de aromatherapie zijn zeer geconcentreerd materiaal van de plant. Daarom is de geur vaak sterk en kun je het niet onverdund gebruiken.

Lees voor het gebruik ook altijd eerst de algemene veiligheidsvoorschriften en de contra-indicaties! Aromatische oliën worden gebruikt op verschillende manieren:

 

  • Voedingsmiddelen: citroen, sinaasappel en limoen zijn natuurlijke smaakmakers in bijvoorbeeld jam.
  • Toiletartikelen: bekend is het gebruik in parfums, maar ook bijvoorbeeld om smaak aan de tandpasta te geven.
  • Geneesmiddelen: oliën met specifieke eigenschappen worden op verschillende manieren gebruikt, bijvoorbeeld eucalyptus voor inhalering bij verkoudheid, kruidnagelolie bij kiespijn.

 

Geuren kunnen meer invloed op ons hebben dan we denken. Ze kunnen bepaalde herinneringen oproepen, omdat we geuren precies kunnen onthouden. Dit soort herinneringen zijn wel persoonlijk bepaald. Afhankelijk van de soort herinnering, positief of negatief.

 

Geuren kunnen ons humeur beïnvloeden. Omdat die geur een fijne herinnering oproept, of omdat de geur bijvoorbeeld rustgevend of kalmerend is. De etherische oliën werken zowel op het lichaam als op de geest in. De aromatherapie is meer medisch gericht, omdat je lichamelijke klachten er rechtstreeks mee kunt ondersteunen/behandelen, mits een professionele arts of natuurgeneeskundige eerst een diagnose heeft gesteld. De oliën kunnen ook, net als de bachbloesems, inwerken op de gemoedstoestand van mens en dier.