Home » Bergamot - 10ml.

Bergamot - 10ml.

€ 13,95

Bergamot - 10ml.

€ 13,95

Botanische naam: Citrus aurantium var. Bergamia

Land van herkomst: Italië

■ psoriasis

■ aambeien

■ angst


EIGENSCHAPPEN

De dominante eigenschappen in Bergamot etherische olie zijn anti depressief en hebben een kalmerende werking. Bergamot is krampstillend en een anxiolyticum. Dat wil zeggen dat het een stof is die speciaal angst en onrust kalmeert. Daardoor is Bergamot één van de beste oliën bij hyperactiviteit. Verder is bergamot sterk huid regenererend en wond helend.

 

TOEPASSING

Verstuiven

Bij gebruik in een geurverspreider heeft bergamot een uitgesproken positief effect op mensen met depressies, onrust en/of stress gerelateerde klachten en slapeloosheid. Bergamot verfrist en maakt opgetogen. Ook is deze olie een oppepper bij uitputting. Bergamot is, net zoals andere Citrus oliën, zeer geschikt om te mengen bijvoorbeeld met Lavendel, Geranium, Marjolein, Mandarijn, Sandelhout en Den-achtigen.

Op de huid

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. In de huidverzorging wordt bergamot ingezet bij acné en vettige (hoofd)huid, bij jeuk en eczeem en psoriasis. Verder is bergamot een heerlijk frisse parfum.

In bad

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. Bergamot geeft verfrissing en kalmeert. Daarnaast is bergamot in te zetten bij stress gerelateerde klachten.

Als smaakstof

Men kan zelf Earl Grey thee maken door enkele druppels bergamot toe te voegen aan losse zwarte thee en dit enkele weken te laten intrekken.

 

DOSERING

Bij verstuiving

Enkele druppels naar eigen voorkeur.

Op de huid

Maximaal 2% bij volwassenen – bij plaatselijk gebruik; nooit puur gebruiken!

In bad

Maximaal 5 druppels in een vol bad.

 

OVERDOSERING EN BIJWERKINGEN

Bij lage dosering is bergamot non-toxisch, niet irriterend en niet sensibiliserend. Bergamot is een sterk foto-toxische olie; dat wil zeggen dat bergamot op de huid onder invloed van zonlicht (UV straling) voor bruine huidverkleuringen kan zorgen (berloque dermatitis). Het zijn de furocoumarinen (0,44%) in de bergamot die voor deze ongewenste bijwerking zorgen. Bergamot in een mengsel met andere niet fototoxische essentiële oliën vermindert de kans op bijwerkingen.

 

WAARSCHUWINGEN

Bij gebruik van bergamot in het bad of op de huid enkele uren niet in de zon of onder de zonnebank. Essentiële oliën uit citrusfruit oxideren snel en zouden daarom (voor gebruik op de huid) in de koelkast bewaard moeten worden. Hoe ouder de olie, hoe groter de kans op overgevoeligheid.

 

CONTRA-INDICATIES

  • Fototoxisch, ook in lage concentraties.
  • Bergamotolie verhoogt de gevoeligheid van de huid voor de UV-straling.
  • Niet puur op de huid aanbrengen.
  • Niet gebruiken bij kinderen onder 5 jaar.

 

WERKT GOED I.C.M.

Bergamot kan goed gecombineerd worden met Lavendel, Neroli, Jasmijn, Cypres, Geranium, Citroen, Kamille, Jeneverbes en Koriander. Net als Lavendel olie versterkt de Bergamot olie, toegevoegd aan mengsels, de werking van andere etherische oliën.

 

AROMATHERAPIE

Bergamot olie wordt in aromatherapie o.a. ter ondersteuning ingezet bij angst, agitatie, zweren, steenpuisten, scabies, puistjes, keelpijn, koortsuitslag, eczeem, insectensteken, psoriasis, mondinfecties, vermoeidheid, witte vloed, spruw, blaasontsteking, vaginale candida, herpes, aderontstekingen, maagklachten, slapeloosheid, aambeien, opgezet gevoel, buikpijn (koliek), gebrek aan eetlust, storingen van het zenuwstelsel, spijsverteringsproblemen, koorts en gynaecologische spoelingen en winderigheid.

 

Veiligheid:
olie en damp ontvlambaar. stabiele vloeistof, schokbestendig. Contact met de huid vermijden. Buiten bereik van kinderen houden.
Xn-Xi-N: irritant voor ogen en huid; irritant voor slijmvliezen, schadelijk bij ingestie kan bij verslikken longschade veroorzaken; niet carcinogeen;  kan dermatitis veroorzaken. schadelijk voor in water levende organismen
oogcontact: eventuele contactlenzen indien mogelijk verwijderen. open ogen 15 minuten spoelen met overvloedig water.
huidcontact: gecontamineerde huid afspoelen en wassen met water en neutrale zeep.
Bij ingestie mond spoelen, niet het braken opwekken en een arts waarschuwen etiket/verpakking tonen.      

allergenen: limonen - linalol

 

De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers. Zenergy Wellness doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


chargenr. E1020 / 18-0720 / Aro / Tho
productnaam Bergamot olie Reggio
land van herkomst Italië
INCI naam Citrus bergamia peel oil expressed
botanische naam Citrus aurantium bergamia
synoniem Bergamottae aetheroleum
Oleum bergamottae Oleum bergamottae
farmacopoea CAS: 89957-91-5 / Einecs: 289-612-9
kleur helder geelgroen
geur groen-fruitige frisse Citrusgeur, organoleptisch
smaak bitter kruidig
consistentie helder, vloeibaar
bereiding koude persing uit schil van bijna rijp fruit (de schil bevat ± 2,5% etherische olie)
noot hoofdnoot
element lucht / vuur
chakra / kleur hart en solar plexus chakra`s / oranje en groen