Aromatherapie - Toepassingen - Kompres

Hete of koude kompressen zijn een zeer effectieve manier om etherische oliën toe te passen ter verzachting van pijn of het verminderen van ontstekingen. 
         
Heet kompres
Voeg 3-4 druppels etherische olie vul een kom met ca. 2 liter, zo heet mogelijk, water en roer dit goed door met de handen. Dompel een schone, gevouwen in een paar lagen, goed absorberende doek (of gaas) snel in het water tot dit zoveel mogelijk van de olie die op het water drijft heeft geabsorbeerd. Wring licht uit en leg dit vlug op de pijnlijke plaats. Het kompres kan eventueel met folie bedekt worden om te voorkomen dat kleding nat wordt. Wanneer het kompres is afgekoeld tot lichaamstemperatuur, procedure een aantal maal herhalen. Een warm waterkruik is ook een goed alternatief voor een heet kompres en bovendien makkelijker toepasbaar.
 
Een heet kompres kan o.a. worden gebruikt bij rugpijn, reuma, artritis en abcessen.
               
Koud kompres

Voeg 3-4 druppels etherische olie toe aan ca. 2 liter zo koud mogelijk water. Voeg eventueel ijsklontjes toe (voordat de olie toegevoegd wordt). Goed doorroeren met de handen en dompel een schone, gevouwen in een paar lagen, goed absorberende doek (of gaas) snel in het water tot dit zoveel mogelijk van de olie die op het water drijft heeft geabsorbeerd. Wring licht uit en leg dit vlug op de pijnlijke plaats. Het kompres kan eventueel met folie bedekt worden om te voorkomen dat kleding nat wordt. Wanneer het kompres de lichaamstemperatuur heeft aangenomen, procedure een aantal maal herhalen. Niet toepassen bij baby’s en oudere mensen (lichaamstemperatuur mechanismen werken niet zo goed bij hen).

 
Een koud kompres wordt o.a. gebruikt bij hoofdpijn, verstuikingen, zwellingen.