Aromatherapie - Toepassingen - Inhaleren

Een effectieve manier om sinusitis, keel- en borstholte infecties en ademhalings-problemen te verlichten is het inhaleren.
         
Indien de hete damp van het stomen te bezwaarlijk is kunnen ook 1-2 druppels op een tissue  of een inhaler gesprenkeld worden en dan regelmatig geïnhaleerd worden. Een andere methode om etherische oliën te inhaleren is een heet dampend bad te nemen of ze te gebruiken in de sauna. Natuurlijk is dit niet zo geconcentreerd.
          
Bij een aankomende verkoudheid of griep kan bijv. Manuka op een tissue of inhaler gedruppeld en meermaals per dag opgesnoven worden. Akkermunt werkt zeer verlichtend bij astma.
 
Verdampen via een diffuser:

Verstuif 6-10 druppels etherische olie in de, met water gevulde, diffuser.

Vul de diffuser met voldoende, maar niet te veel water (verschilt per diffuser) zodat de oliën langzaam kunnen verdampen. Na 10-15 minuten heeft u de indruk dat de intensiviteit verdwenen is, laat u zich hierdoor niet misleiden. Als u de kamer een moment verlaat zult u bij terugkeer vaststellen dat de geur nog duidelijk aanwezig is.

 

Inhaleren:

Sprenkel 6-10 druppels etherische olie op een tissue of inhaler en inhaleer naar behoefte. Bij flauwvallen direct uit het flesjes inhaleren.

 

Stomen:

voeg 1 druppel etherische olie toe aan een kom kokend water en inhaleer de damp minstens 5 minuten met een handdoek over het hoofd (in een inhalator kan ook; aanbevolen bij kinderen i.v.m. de veiligheid!). Wordt dit goed verdragen, verhoog het aantal druppels dan tot 2 à 3. Voorzichtigheid geboden bij mensen met astma, hooikoorts of een andere allergie bij stomen; voor de eerste keer is het raadzaam dit slechts 30 seconden te doen. Wanneer dit geen vervelende reactie geeft, het stomen met 1 minuut verlengen bij het volgende stoombad. Voer de tijd op tot 5 minuten. In acute situaties is het raadzaam om 2-3 maal daags te herhalen.

 
Let echter goed op!! Niet iedere olie kan bij kinderen toegepast worden!!