Home » Tijm - 10 ml.

Tijm - 10 ml.

€ 48,33

Tijm - 10 ml.

€ 48,33

Botanische naam: Thymus vulgaris

Land van herkomst: Spanje

■ psoriasis

■ bestralingswonden

■ MRSA

EIGENSCHAPPEN

(Rode) tijm, Thymus vulgaris, wordt verkregen door stoomdestillatie van het gedeeltelijk gedroogde kruid en is zoals de naam al zegt: rood van kleur. De olie wordt tweemaal gedestilleerd om irriterende stoffen van de plant te verwijderen. Tijm etherische olie heeft een kruidige, bijna stekende geur. De etherische olie wordt veel gebruikt door de farmaceutische industrie in o.a. hoestdranken en tandpasta`s. Tijm etherische olie is zeer sterk microben dodend (antibacterieel, schimmeldodend en antiviraal), ontstekingsremmend, expectorant (slijmoplossend), doorbloedingsbevorderend, anti-oxidant, tonicum, concentratiebevorderend, opwekkend, versterkend en stimulerend.

 

TOEPASSING

Verstuiven

Bij gebruik in een geurverspreider heeft tijm een zeer sterke microben dodende werking, zelfs bij resistente microben (o.a. Orchard 2017, Sienkiewicz 2012). Samen met Tea Tree kan tijm bij alle infecties worden ingezet. De afweer wordt verbeterd. Tijm zorgt voor een opmonterende sfeer en energetisch is het een goede olie bij vermoeidheid door o.a. stress en lang denkwerk. Daarbij heeft het thymol type nog meer vuur en power dan de andere chemo typen van tijm.

Op de huid

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. Maak een huidolie met tijm bij blaasontsteking. Breng het aan op de blaasstreek met een warm kompres erop (warm water kruik). De olie werkt schimmeldodend o.a. bij spruw, voetschimmel, zwemmerseczeem en schimmelnagels. De olie, verdund in een basis olie werkt pijn verdovend bij reuma- en spierpijnen. Ook werkt tijm stimulerend op de circulatie van het hart. Maak een huidolie daarvoor bij hartzwakte.

 

DOSERING

Bij verstuiving

Enkele druppels naar eigen voorkeur.

Op de huid

Maximaal 1% bij volwassenen – bij plaatselijk gebruik.

In bad

Maximaal 4 druppels in een vol bad.

 

OVERDOSERING EN BIJWERKINGEN

In lage dosering lijkt tijm non toxisch, niet irriterend en niet sensibiliserend bij volwassenen. Niet bij jonge kinderen op de huid gebruiken; tijm kan irritaties aan de huid en slijmvliezen veroorzaken!

 

WAARSCHUWINGEN

Tijm is bij inname mogelijk lever toxisch, bij langdurig gebruik. Niet inwendig gebruiken tijdens de zwangerschap en niet op de huid gebruiken bij kinderen!

 

CONTRA-INDICATIES

Tijm olie brandt op de huid, dus nooit puur gebruiken. Kan de slijmvliezen irriteren en overgevoeligheid veroorzaken. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap of bij een hoge bloeddruk.

 

WERKT GOED I.C.M.

Tijm kan goed gecombineerd worden met anijs, basilicum, bergamot, bonenkruid, citroen, den, lavendel, lavandin, melisse, patchouli, rozemarijn en scharlei.

 

AROMATHERAPIE

Tijm etherische olie heeft krachtige antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen en is vooral een bekend slijmoplossend middel. De werking van tijm is o.a. antiseptisch voor de longen, ingewanden en urinewegen, adstringerend, anti-oxidant, opwekkend, desinfecterend, bloeddruk verhogend, kramp stillend, maag versterkend, wormverdrijvend, zenuw sterkend, zweet- en urine drijvend, bevordert de menstruatie en de aanmaak  van witte bloed-lichaampjes,  licht verdovend, bevordert de geslachtsdrift, bactericide en parasiticide De olie wordt in de aromatherapie o.a. ter ondersteuning ingezet bij abcessen, kneuzingen, blauwe plekken, eczeem,  tandvlees-infecties, artritis, wratten, onreine huid, griep, bronchitis, vastzittende hoest, reumatische klachten, spierpijn, gewrichtspijn, haaruitval, (over)vermoeidheid, cellulitis, oedeem, verrekkingen, sportletsels, diarree, infecties aan de urinewegen, verkoudheid, infectie-ziekten, hoofdpijn, migraine, lage bloeddruk. Tijm etherische olie versterkt het afweersysteem en werkt ontsmettend bij infecties aan luchtwegen, urinewegen en de huid. Tijm olie kan ook verlichting brengen bij kinder-ziekten zoals bof en kinkhoest. Voeg tijm olie toe aan een basis olie bij spierpijn en reumatische pijnen.

 

 

Veiligheid:
olie en damp ontvlambaar. stabiele vloeistof, schokbestendig. kontakt met de huid vermijden. Buiten bereik van kinderen houden.
Xn-Xi-N: irritant voor ogen en huid; irritant voor slijmvliezen, schadelijk bij ingestie kan bij verslikken longschade veroorzaken; niet carcinogeen;  kan dermatitis veroorzaken. zeer schadelijk voor in water levende organismen
oogcontact: eventuele contactlenzen indien mogelijk verwijderen. open ogen 15 minuten spoelen met overvloedig water.
huidcontact: gecontamineerde huid grondig afspoelen en wassen met water en neutrale zeep.
Bij ingestie mond uitspoelen, het braken vermijden en een arts waarschuwen etiket/verpakking tonen.    

Allergenen: linalol


*De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers. Zenergy Wellness doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


chargenr. E1880 / 19-0115 / Shiv / Aro / See
productnaam Tijm olie, gewone Tijm
land van herkomst Spanje
INCI namen Thyme leaf oil - thymol
botanische naam Thymus vulgaris
synoniemen Serpylli aetheroleum, Thymus aestivus, Tuintijm, Witte Tijm
farmacopoea CAS: 84929-51-1 / Einecs: 284-535-7
kleur kleur
kleurloos kleurloos
geur geur
karakteristiek, organoleptisch karakteristiek, organoleptisch
smaak smaak
bitter bitter
noot noot
middelnoot middelnoot
consistentie consistentie
helder, vloeibaar helder, vloeibaar
bereiding bereiding
stoomdestillatie uit het kruid (opbrengst etherische olie tussen 0,75 en 6,5%) stoomdestillatie uit het kruid (opbrengst etherische olie tussen 0,75 en 6,5%)
noot noot
basisnoot basisnoot
element element
vuur / vuur vuur / vuur
ORAC* waarde ORAC* waarde
16132 µTE/100g 16132 µTE/100g
chakra / kleur chakra / kleur
hart en solar plexus / groen hart en solar plexus / groen

*ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity.
Deze waarde geeft aan hoe krachtig het antioxidant is. Hoe hoger de waarde hoe werkzamer de olie.
Als voorbeeld Sinaasappel 750 en Kruidnagel 1078700