Home » Spar (Noors) - 10 ml.

Spar (Noors) - 10 ml.

€ 5,95

Spar (Noors) - 10 ml.

€ 5,95

Botanische naam: Picea abies

Land van herkomst: Siberië

■ sinusitis

■ longinfecties

■ blaasontsteking


EIGENSCHAPPEN

Noorse Spar etherische olie heeft een breed werkingsgebied: het is anti-septisch (urinewegen en lever, maar vooral de longen) en microbendodend. Net als de Grove Den heeft Noorse Spar etherische olie schimmel bestrijdende eigenschappen (fungicide) en is een expectorant (slijmoplosser). De ‘ontstoppende’ kwaliteiten van deze spar domineren, met name voor het bovenste deel van de luchtwegen. Noorse Spar is verder een krachtig algemeen tonicum en stimuleert de bijnieren.

 

TOEPASSING

Verstuiven

Bij gebruik in een geurverspreider verspreidt Noorse Spar etherische olie een fris zoete, licht naar balsem ruikende geur. Alle dennen- en spar oliën hebben hun sterkste werking via verdamping. Alle ziektekiemen in de lucht worden gedood en daarom is de olie zeer geschikt in een ziekenkamer, vooral omdat den ook het immuunsysteem stimuleert. Den en Spar vergemakkelijken de ademhaling en maken de luchtwegen schoon. Daarom zijn deze oliën in te zetten bij verkoudheden, sinusitis, hoest, bronchitis en keelpijn. Het bevordert het losmaken en uitscheiden van slijm en remt de ontsteking. Na een lange dag werken verfrist en motiveert Noorse Spar in de diffuser.

Op de huid

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. In de huidverzorging is Noorse Spar etherische olie in te zetten bij een huid die door bijvoorbeeld roken vaal is geworden en weinig zuurstof krijgt. Noorse Spar zuivert de huid. In een huidolie is Noorse Spar etherische olie verlichtend bij spierpijnen en reumatische klachten. Opgebracht op het niergebied (10% in een basis olie) ondersteunt deze olie de bijnieren. Bijnieren produceren o.a. adrenaline en lichaamseigen corticosteroïden.

In bad

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. Noorse Spar etherische olie is zeer geschikt in bad mengsels in geval van reumatische pijnen, jicht, doorbloedingsstoornissen en vermoeidheid.

 

DOSERING

Bij verstuiving

Enkele druppels naar eigen voorkeur.

Op de huid

Maximaal 10% bij volwassenen; bij plaatselijk gebruik.

In bad

Maximaal 10 druppels in een vol bad.

 

OVERDOSERING EN BIJWERKINGEN

Noorse Spar etherische olie is bij lage doseringen non-toxisch en niet irriterend. Er bestaat een kans op sensibilisatie (dermatitis of eczeem) bij verouderde olie, waar oxidatie heeft plaatsgevonden. Voor toepassing op de huid moet de olie daarom zo vers mogelijk zijn.

 

WAARSCHUWINGEN

Voorzichtig bij een gevoelige en beschadigde huid. Verouderde Balsem-spar op de huid geeft kans op overgevoeligheid. Vermijd Noorse Spar etherische olie op de huid bij allergische huidaandoeningen. Vermijd Noorse Spar op de huid bij postaatkanker!

 

CONTRA-INDICATIES

  • kan in hoge concentratie misselijkheid veroorzaken.
  • niet gebruiken tijdens zwangerschap.

 

WERKT GOED I.C.M.

Noorse Spar etherische olie is goed te combineren met Amyris, Benzoë, Ceder, Cypres, Den, Jeneverbes, Sandelhout en andere balsems.

 

AROMATHERAPIE

Noorse Spar etherische olie is naar de mening van therapeuten antibacterieel, antibiotisch en antiseptisch en heeft bovendien anti-astmatische eigenschappen. Daardoor is de olie zeer werkzaam bij de behandeling van aandoeningen aan de luchtwegen, hoesten, griep en koorts. De olie wordt in de aromatherapie o.a. ter ondersteuning ingezet bij pijnlijke en vermoeide spieren, rugpijn, gewrichtspijn, pijnlijke pezen, wonden, infecties aan de luchtwegen o.a. astma, bronchitis, chronische hoest, catarre, keelpijn, infecties aan de urinewegen, depressiviteit, nervositeit, spanningen, blaasontsteking, verkoudheid, sinusitis, uitputting, vermoeidheid en stress. Verdampen werkt ontsmettend op de leefomgeving.

 

Veiligheid:
olie en damp ontvlambaar. stabiele vloeistof, schokbestendig. contact met de huid vermijden. Buiten bereik van kinderen houden.
Xn-Xi-N: irritant voor ogen en huid; irritant voor slijmvliezen, schadelijk bij indigestie kan bij verslikken longschade veroorzaken; niet carcinogeen;  kan dermatitis veroorzaken. zeer schadelijk voor in water levende organismen
oogcontact: eventuele contactlenzen indien mogelijk verwijderen. open ogen 15 minuten spoelen met overvloedig water.
huidcontact: gecontamineerde huid grondig afspoelen en wassen met water en neutrale zeep.
Bij ingestie het braken vermijden en een arts waarschuwen etiket/verpakking tonen.      

allergenen: limonen

Grenswaarde 10 ppm: 'leave-on' producten - producten blijven declaratievrij tot een dosering van 0,001%

Grenswaarde 100 ppm: producten 'afspoelen' - producten blijven declaratievrij tot een dosering van 0,0100%

 

 

*De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers. Zenergy Wellness doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


chargenr. E2590 / 18-0817 / Shiv / Aro
productnaam Sparrennaaldolie, Norway spruce oil
land van herkomst Siberië
INCI naam Picea abies oil
botanische naam Picea abies
synoniem Oleum piceae abiea, Pinus abies L.,Picea vulgaris
farmacopoea CAS: 8021-29-2 / Einecs: 294-351-9
kleur kleurloos
geur balsemiek, fris, houtig / organoleptisch
smaak bitter stekend
getest organoleptisch en volgens chirale methode
consistentie helder vloeibaar
bereiding stoomdestillatie van de twijgen met naalden
noot hartnoot
element lucht / aarde
ORAC* waarde 21752 µTE / 100g
chakra / kleur hart-, buik- en solar plexus chakra / oranje, geel en groen

*ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity.
Deze waarde geeft aan hoe krachtig het antioxidant is. Hoe hoger de waarde hoe werkzamer de olie.
Als voorbeeld Sinaasappel 750 en Kruidnagel 1078700