Home » Sinaasappel - 10 ml.

Sinaasappel - 10 ml.

€ 7,95

Sinaasappel - 10 ml.

€ 7,95

Botanische naam: Citrus sinensis

Land van herkomst: Italië

■ aften

■ constipatie

■ hartkloppingen


EIGENSCHAPPEN

Zoete sinaasappel is een antidepressivum, is antiseptisch, schimmelbestrijdend, kalmerend bij nervositeit, stimulerend op lymfe, hart en spijsvertering. De eigenschappen zijn gelijk aan de bittere sinaasappel, maar de zoete is milder en meer geschikt voor kinderen. Olie uit de schil van de bittere sinaasappel bevat hogere percentages furocoumarines, waardoor er een overgevoeligheid voor zonlicht kan ontstaan.

 

TOEPASSING

Verstuiven

Bij gebruik in een geurverspreider verspreidt sinaasappel een zoete en fruitige geur. Sinaasappel etherische olie is, net als andere citrus oliën, zeer geschikt om te mengen; bijvoorbeeld met Lavendel, Kruidnagel, Kaneel, Nootmuskaat, Ylang Ylang of Dennenachtigen. Door Sinaasappel etherische olie te verstuiven wordt de omgeving gedesinfecteerd en heeft een positieve werking op verkoudheid en bronchitis. Sinaasappel verkwikt en is ontspannend bij nervositeit en stress.

Op de huid

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. In de huidverzorging is zoete sinaasappel in te zetten bij een vette huid en rimpels. Sinaasappel verzacht een gebarsten huid en kloofjes en versterkt de opperhuid (epidermis). Sinaasappel ondersteunt de regeneratie van huidcellen.

In bad

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. Sinaasappel in het bad is te gebruiken bij kou en griep, spastische darm (PDS), hartkloppingen, nervositeit en stress.

 

DOSERING

Bij verstuiving

Enkele druppels naar eigen voorkeur, puur of gemengd met andere oliën.

Op de huid

Maximaal 10% bij volwassenen; bij plaatselijk gebruik.

In bad

Maximaal 10 druppels in een vol bad.

Als smaakstof

Bijvoorbeeld 1-2 druppels in een potje bloemenhoning. Ook kan sinaasappel gemengd worden door bijvoorbeeld cakebeslag.

 

OVERDOSERING EN BIJWERKINGEN

In lage dosering is zoete sinaasappel olie nontoxisch, niet irriterend en niet sensibiliserend bij de meeste mensen. Vooral oudere (geoxideerde) olie geeft grotere kans op overgevoeligheid. De fototoxiteit van zoete sinaasappel is omstreden. Het is niet aangetoond, maar de geperste sinaasappel olie bevat sporen van coumarines (0,00005,%) die zorgen voor de fototoxiteit. Zoete sinaasappel in een mengsel met andere niet fototoxische essentiële oliën vermindert de kans op fototoxiteit.

 

WAARSCHUWINGEN

Etherische oliën uit citrusfruit oxideren snel en zouden daarom – voor gebruik op de huid – in de koelkast bewaard moeten worden. Hoe ouder de olie, hoe groter de kans op overgevoeligheid. Voorzichtigheid is geboden bij gebruik van zoete sinaasappel olie op gevoelige of beschadigde huid. Bij gebruik van zoete sinaasappel in het bad of op de huid enkele uren niet in de zon of op de zonnebank.

 

CONTRA-INDICATIES

  • niet gebruiken op een gevoelige huid.
  • niet gebruiken tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
  • verse olie gebruiken; geoxideerde olie kan overgevoeligheid veroorzaken.
  • gedestilleerde olie is fototoxisch.

 

WERKT GOED I.C.M.

Sinaasappel etherische olie kan goed gemengd worden met Cypres, Citroen, Den, Eucalyptus, Hysop, Jeneverbes, Kaneel, Koriander, Nootmuskaat, Kruidnagel, Lavendel, Mirre, Neroli, Niaouli, Patchouli, Sandelhout, Scharlei en Ylang Ylang.

 

AROMATHERAPIE

Sinaasappel etherische olie heeft kalmerende eigenschappen en wordt aangeraden bij ademhalingsstoornissen. Ook voor het aromatiseren van spijzen en dranken bijvoorbeeld: 1 druppel in een sinaasappel frisdrank of jus d`orange heeft een verrassend effect op de smaak, evenals 1-2 druppels door het pannenkoeken beslag of 4 druppels door het beslag voor een heerlijke sinaasappel cake. Vaak zijn kinderen een groot fan van sinaasappel olie. In de aromatherapie wordt sinaasappelolie o.a. ter ondersteuning ingezet bij aften, vette huid, palpitaties, oedeem, bronchitis, koude rillingen, constipatie, krampen, verkoudheid,  griep, hoofdpijn, koorts, spanningen, nervositeit, reisziekte, vertraagd hartritme, hartkloppingen, slecht en onrustig slapen, angst, anti-infectie, anti-depressief, anti-fungal, antiseptisch (mond en keel), maagkrampen, darm spasmen, diarree, aperitief, atmosferische ontsmetting, bactericide, bronchitis, carminatief, choleretisch, constipatie, darmgasverdrijvend, digestief, fungicide, dyspepsie, hypotensor (bloeddrukverlagend), harttonicum, hypnotisch (mild op palpitaties), kalmerend (mild op opgewondenheid en nervositeit), krampen, lever versterkend, maagklachten, nervositeit, obesitas, oedeem ontgiftend, palpitaties, reisziekte, roos, sedatief, slaapstoornissen, algemene spanningen, spijsverteringsstoornissen, spijsvertering (stimulerend), hart, lymfe (stimulerend), stomachisch, chronische diarree, constipatie, peristaltiek (normaliserend), stress, immuunsysteem (tonisch), verkoudheid, versterkt spieren en zenuwen en een vertraagd hartritme.

 

Veiligheid:
olie en damp ontvlambaar, stabiele vloeistof, schokbestendig. contact met de huid vermijden. Buiten bereik van kinderen houden.
Xn-Xi-N: irritant voor ogen en huid; irritant voor slijmvliezen, schadelijk bij ingestie; niet carcinogeen;  kan dermatitis veroorzaken. zeer schadelijk voor in water levende organismen
oogcontact: eventuele contactlenzen verwijderen, open ogen minstens 10 minuten spoelen met overvloedig water
huidcontact: gecontamineerde huid met overvloedig water afspoelen en wassen met neutrale zeep.
Bij ingestie mond spoelen, niet het braken opwekken en een arts waarschuwen etiket/verpakking tonen.

allergenen: limonen - linalol - citral

Grenswaarde 10 ppm: 'leave-on' producten - producten blijven declaratievrij tot een dosering van 0,001%

Grenswaarde 100 ppm: producten 'afspoelen' - producten blijven declaratievrij tot een dosering van 0,010%

 

*De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers. Zenergy Wellness doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


chargenr. E1845 / 18-0715 / CMD
productnaam Sinaasappel olie, Orange Oil sweet
land van herkomst Italië
INCI naam Citrus sinensis
botanische naam Citrus sinensis
synoniem Oleum aurantii dulcis
farmacopoea CAS: 8028-48-6 / EG 232-433-8
kleur helder oranjerood
geur zoete Sinaasappels
smaak mild en aromatisch
organoleptisch organoleptisch
consistentie vloeibaar
bereiding koude persing schillen van biologische vruchten (de schil bevat ± 2,5% etherische olie)
biologisch DE-026-Oeko-Kontrolstelle
noot kopnoot
element lucht - vuur
ORAC* waarde 1890 µTE/100 g
chakra / kleur hart en keel / oranje

*ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity.
Deze waarde geeft aan hoe krachtig het antioxidant is. Hoe hoger de waarde hoe werkzamer de olie.
Als voorbeeld Sinaasappel 750 en Kruidnagel 1078700