Home » Patchouli - 10 ml.

Patchouli - 10 ml.

€ 12,95

Patchouli - 10 ml.

€ 12,95

Botanische naam: Pogostemon cablin

Land van herkomst: Indonesië

■ cellulitis

■ congestie

■ afvallen


EIGENSCHAPPEN

Patchouli werkt als een antidepressivum, als afrodisiacum, is samentrekkend (o.a. bij slecht helende wonden en littekens), fungicide, infectie bestrijdend, tonicum voor de aders, huid herstellend, kalmerend (in lage doses) en stimulerend (in hoge doses)

 

TOEPASSING

Verstuiven

Bij gebruik in een geurverspreider verspreidt Patchouli etherische olie een zoete en zware lucht, die niet zelden als ietwat muffig ervaren wordt. Bij verstuiving werkt Patchouli vertragend op de ademhaling. Bij stress gerelateerde klachten en uitputting is Patchouli een nuttige keuze. In lage dosering werkt Patchouli kalmerend en in hoge dosering stimulerend. Bij ‘dagdromers’ werkt Patchouli ‘aardend’.

Op de huid

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. In de huidverzorging is Pathouli in te zetten bij een gebarsten huid en huidontstekingen, zoals acné, waarbij de huid zeer goed herstelt. Bij (vochtig) eczeem is Patchouli één van de beste oliën, omdat de olie iets drogend werkt. Patchouli, verwerkt in een shampoo, is effectief bij roos en vet haar. In massage olie en badmengsels prikkelt Patchouli de geslachtsdrift.

In bad

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. Patchouli in een badmengsel is in te zetten bij huid-klachten (huidontstekingen, eczeem), oedeem, spataderen, nerveuze klachten en mogelijk als geslachtsdrift bevorderende olie.

 

DOSERING

Bij verstuiving

Enkele druppels naar eigen voorkeur.

Op de huid

Maximaal 10% bij volwassenen – bij plaatselijk gebruik.

In bad

Maximaal 15 druppels (in de praktijk zal 5 druppels voldoende zijn) in een vol bad.

 

OVERDOSERING EN BIJWERKINGEN

Patchouli ethrische olie blijkt in lage dosering non-toxisch, niet irriterend en niet sensibiliserend. Het is mogelijk dat er een huidreactie kan ontstaan bij overgevoeligheid voor Kaneel, Jeneverbes en Terpentijn.

 

WAARSCHUWINGEN

De geur van Patchouli etherische is erg sterk en blijft lang hangen.

 

CONTRA-INDICATIES

Niet gebruiken tijdens zwangerschap.

 

WERKT GOED I.C.M.

Patchouli etherische olie kan goed gemengd worden met Vetiver, Sandelhout, Ceder, Geranium, Kruidnagel, Lavendel, Roos, Neroli, Bergamot, Kassia, Mirre en Scharlei.

 

AROMATHERAPIE

Patchouli etherische olie is volgens therapeuten ook belangrijk als middel tegen depressiviteit en heeft een goede reputatie als seksuele stimulans. Een interessante eigenschap van Patchouli is dat de olie bij geringe hoeveelheden een stimulerende en bij hoge dosering een kalmerende werking heeft. De olie heeft naar de mening van de aromatherapie een schimmeldodende werking, vooral bij huidschimmels, bevordert de huiddoorbloeding en is een cel vernieuwer, werkt aderwand versterkend, ontstekingswerend, erotiserend, insecten verdrijvend. Patchouli olie wordt in de aromatherapie o.a. ter ondersteuning ingezet bij* :

  • zwemmerseczeem
  • voetschimmel
  • impetigo
  • aambeien
  • spataderen
  • dermatitis
  • jeuk
  • acné
  • jeugdpuistjes
  • onzuivere vette huid
  • vet haar met roos
  • littekens
  • wonden
  • depressiviteit
  • cellulitis
  • kloven
  • open poriën
  • angst
  • nerveuze uitputting
  • frigiditeit
  • stress
  • rimpels
  • (nat) eczeem
  • koorts
  • eetlust (bedwingen)
  • congestie
  • gebarsten huid
  • gewichtsvermindering

 

Veiligheid:
brandbaar, stabiele vloeistof, schokbestendig. Buiten het bereik van kinderen houden.
Xn-: irritant voor ogen en huid; schadelijk bij ingestie; niet carcinogeen;
oogcontact: eventuele contactlenzen verwijderen, open ogen 10 minuten spoelen met overvloedig water;
huidcontact: gecontamineerde huid overvloedig spoelen/wassen met water en neutrale zeep.
Bij ingestie veel melk drinken of braken stimuleren en arts waarschuwen. etiket/verpakking tonen.

Grenswaarde 10 ppm: 'leave-on' producten - producten blijven declaratievrij tot een dosering van 100%

Grenswaarde 100 ppm: producten 'afspoelen' - producten blijven declaratievrij tot een dosering van 100%

 

*De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers. Zenergy Wellness doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


chargenr. E1630 / 19-0120 / Aro / Tho
productnaam Patchouli olie / Pogostemon oil
land van herkomst Indonesië
INCI naam Pogostemon cablin oil
botanische naam Pogostemon patchouli
synoniemen Oleum patchouli
Oleum foliorum patchouli Oleum foliorum patchouli
farmacopoea CAS: 84238-39-1/ Einecs: 282-493-4
kleur geelbruin
geur karakteristiek zoet houtig, organoleptisch
smaak karakteristiek
noot basisnoot
consistentie helder, dikvloeibaar
bereiding stoomdestillatie uit gegiste bladeren
noot basis noot
element aarde / water
ORAC* waarde 49400 µTE/100g
chakra / kleur hart en kruin chakra / oranje

*ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity.
Deze waarde geeft aan hoe krachtig het antioxidant is. Hoe hoger de waarde hoe werkzamer de olie.
Als voorbeeld Sinaasappel 750 en Kruidnagel 1078700