Home » Anijs - 10 ml.

Anijs - 10 ml.

€ 6,95

Anijs - 10 ml.

€ 6,95

Botanische naam: Pimpinella anisum

Land van herkomst: India

■ gebrek aan eetlust

■ de hik

■ oprispingen


EIGENSCHAPPEN

Er is geen traditioneel gebruik van groene anijs gedocumenteerd. Anijszaad werkt oestrogeenachtig (een tonicum voor de baarmoeder) en bevordert melkafscheiding (beschuit met muisjes); anijs is krampverlichtend (door de anethol) op het neuro-musculaire systeem (spierontspanner) en een analgeticum (pijnverdover); anijs is sterk carminativum: het voorkomt gasvorming in het spijsverteringssysteem; anijs is een tonicum voor de luchtwegen. Anijs etherische olie is een kleurloze olie met een zoete pittige geur en antibiotische kwaliteiten. Er wordt beweerd dat Anijsolie krampverlichtend, pijnstillend, slijmoplossend en hoestkalmerend werkt.

 

TOEPASSING

Verstuiven

Bij gebruik in een geurverspreider verfrist Anijs de lucht en maskeert onprettige geurtjes. Anijs werkt verlichtend bij luchtwegklachten als asmatische bronchitis, hoesten en verkoudheid. De werking wordt versterkt als anijs samen met Eucalyptus verdampt wordt. Anijs toniseert bij geestelijke uitputting, onrust en spanningen. Groene Anijs is mogelijk migrain verlichtend.

Op de huid

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. Vermengd met Eucalyptus is Anijs een prima wrijfmiddel op de borst bij klachten van de bronchiën. Ook te gebruiken als middel bij spierpijn en -krampen. Sterk verdund (zie dosering) als wrijfmiddel of toegevoegd aan een shampoo bij hoofdluis.

In bad

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. Te gebruiken bij uitputting, spierpijnen, op gang brengen van de menstruatie, buikkrampen en luchtwegklachten.

Als smaakmaker

In honing bij vastzittende en droge hoest; in melk als maagmiddel en carminativum.

 

DOSERING

Bij verstuiving

Enkele druppels naar eigen voorkeur.

Stomen

Voeg 2 druppels Anijs etherische olie toe aan een kom heet water en stoom 5-10 minuten.

Op de huid

Maximaal 2% bij volwassenen – bij plaatselijk gebruik. Bij overgevoeligheid voor anijs: maximaal 0,1%.

In bad

Maximaal 4 druppels in een vol bad.

Als smaakmaker

1-2 druppels in een potje bloemenhoning; 1 theelepel puur of met heet water innemen.

 

OVERDOSERING EN BIJWERKINGEN

Anijs etherische olie stimuleert bij lage doses, maar verdooft (narcotisch) en vertraagt bij hoge doses. Anijs is niet toxisch, maar kan door het hoge gehalte aan anethol dermatitis (huidontsteking) veroorzaken. Daarom mag de aangegeven dosering niet worden overschreden. Vermijd anijs op de huid bij allergische en ontstoken huidaandoeningen.

 

WAARSCHUWINGEN

Tijdens zwangerschap alleen uitwendig gebruiken en daarbij de aanbevolen dosering niet overschrijden. Inwendig gebruik van anijsolie heeft een oestrogeen nabootsend effect en kan de oestrogeen niveaus in het lichaam beïnvloeden.

Niet gebruiken bij kinderen onder de 2 jaar. Vrouwen met endometriose en oestrogeen-afhankelijke kanker (borst- of eierstok kanker) en mannen met prostaathyperplasie zouden inwendig gebruik van Anijs moeten vermijden. Niet gebruiken bij een gevoelige of beschadigde huid.

 

CONTRA-INDICATIES

Kan huidirritatie veroorzaken; daarom niet toepassen bij een ontstoken huid.

 

WERKT GOED I.C.M.

Anijs etherische olie kan goed gecombineerd worden Atlasceder, Basilicum, Bay, Cederhout, Ceder Himalaya, Roos, Lavendel, Sinaasappel, Den en specerij oliën. Anijs heeft uitstekende maskerende eigenschappen.

 

AROMATHERAPIE

De aromatherapie is van mening dat Anijs etherische olie o.a. ter ondersteuning kan worden ingezet bij; gebrek aan eetlust, oprispingen, hik, kolieken, pijnlijke menstruatie, nerveuze spijsverterings-stoornissen, slijmvliesontsteking, buikkramp, maagkrampen, aërophagie, duizeligheid, nerveuze misselijkheid, hoesten (kriebelhoest) en slijmvorming. Anijs etherische olie bevordert de melkafscheiding bij borstvoeding, stimuleert het zenuwstelsel en versterkt het hartvatensysteem.

 

Veiligheid:
vloeistof en damp brandbaar; stabiele vloeistof, schokbestendig. Buiten bereik van kinderen houden.
Xn-Xi-N: irritant voor ogen en huid; irritant voor slijmvliezen, schadelijk bij ingestie kans op darmirritaties; niet carcinogeen;  gevaarlijk voor het milieu, grondwater, water, grond.
oogcontact: eventuele contactlenzen verwijderen; open ogen minstens 15 minuten spoelen met overvloedig water of melk.
huidcontact: gecontamineerde huid overvloedig spoelen met water en zeep.
Bij ingestie braken vermijden; melk of norit toedienen, een arts waarschuwen en etiket/verpakking tonen.

allergenen: limonen - linalol

 

*De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers. Zenergy Wellness doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


chargenr. E1000 / 18-0815 / Shiv
productnaam Anijszaadolie
land van herkomst India
INCI naam Anise seed oil
botanische naam Pimpinella anisum
synoniem Anisi aetheroleum
oleum anisi oleum anisi
farmacopoea CAS: 8007-70-3 / Einecs: 283-518-1
kleur kleurloos
geur karakteristiek
smaak karakteristiek, warm, zoet
consistentie helder, vloeibaar
bereiding stoomdestillatie gedroogde vruchten
stamplant Pimpinella anisum
noot kopnoot
element vuur / water