Home » Cananga - 10 ml.

Cananga - 10 ml.

€ 12,95

Cananga - 10 ml.

€ 12,95

Botanische naam: Cananga odorata

Land van herkomst: Indonsië (Java)

■ zinnenprikkelend

■ spanning/stress

■ broze nagels


EIGENSCHAPPEN

In de literatuur is geen traditioneel gebruik van de Cananga etherische olie gedocumenteerd. Cananga etherische olie is antiseptisch, sterk krampstillend, huidverzorgend en heeft bloeddrukverlagende kwaliteiten; maar haar belangrijkste effecten zijn psychisch/emotioneel van aard: Cananga etherische olie is een anti-depressivum en kalmeert nerveuze klachten, maar is tegelijkertijd (seksueel) licht euforiserend en werkt als een afrodisiacum.

 

TOEPASSING

Verstuiven

Bij gebruik in een geurverspreider geeft Cananga etherische olie een bloemige, zoete en opvallend prikkelende geur, die vrij dominant is. De olie is zwaarder en minder delicaat dan haar zusje, de Ylang Ylang. Als verdamping werkt de Cananga etherische olie ontspannend en kalmerend bij nerveuze spanningen en depressie. De olie hoeft niet gemengd te worden maar geeft verfijning aan alle hout oliën als bijvoorbeeld Cederhout en Sandelhout. In combinatie met Citrus oliën ontstaat een sterk prikkelende geur.

Op de huid

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. Cananga is in de huidverzorging vooral geschikt bij een geïrriteerde of vettige huid (balanceert het sebumgehalte) en remt ontstekingen (bij acné). De olie geeft een zoete en zwoele uitstraling aan een crème of huidolie en werkt licht eroti-serend. Opgebracht op de hartstreek reguleert Cananga etherische olie het hartritme en verlicht hartkloppingen. Mogelijk is Cananga etherische olie een hulp bij het verlagen van de bloeddruk in de slagaders.

In bad

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. Te gebruiken als parfum, maar ook bij behandeling van een vette huid, bij nerveuze spanningen en lichte hartklachten.

 

DOSERING

Bij verstuiving

Enkele druppels naar eigen voorkeur, puur of gemengd met andere oliën.

Op de huid

Maximaal 10% bij volwassenen; bij plaatselijk gebruik. Zie ook algemene doseringsregels.

In bad

Maximaal 10 druppels in een vol bad. In de praktijk zullen 5 druppels al voldoende zijn.

 

OVERDOSERING EN BIJWERKINGEN

Cananga etherische olie is bij de aanbevolen dosering niet toxisch en niet irriterend. Hogere doseringen kunnen leiden tot misselijkheid en hoofdpijn. Mogelijk prikkelend op een gevoelige huid.

 

WAARSCHUWINGEN

Cananga etherische olie vermijden op een gevoelige en/of beschadigde huid (dermatitis). Wenselijk is de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

 

CONTRA-INDICATIES

  • Niet toxisch.
  • Niet irriterend.
  • De sterke geur kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.
  • Niet gebruiken tijdens de zwangerschap.
  • Niet gebruiken bij een te lage bloeddruk.
  • Kan bij een gevoelige huid soms overgevoeligheid veroorzaken.

 

AROMATHERAPIE

De kruidig zoete geur van Cananga etherische olie is ontspannend, zinnenprikkelend en werkt stimulerend. Schenkt door verdampen vertrouwen en geborgenheid. Cananga etherische olie heeft algemeen koortswerende en weerstand (tegen infecties) verhogende eigenschappen. De geur van Cananga olie is kruidiger dan die van Ylang Ylang olie en wordt zeer gewaardeerd door mensen die de geur van de Ylang Ylang te bedwelmend vinden. In de diffuser biedt deze zoete exotische olie, de helpende hand bij het loslaten van spanning en stress, vooral wanneer deze veroorzaakt zijn door een veeleisende en overheersende omgeving. Cananga laat de uitstraling en het zelfvertrouwen van de mens tot uitdrukking komen. Het verdrijft jaloerse gedachten en teleurstellingen. Aroma-therapeuten zijn van mening dat cananga olie antidepressieve en ontkrampende eigenschappen heeft, afrodiserend werkt en kan in de aromatherapie o.a. ter ondersteuning worden ingezet bij koorts, nervositeit, futloos, afbrekend haar, gespleten haarpunten, onzuivere huid, jeugd-puistjes, broze nagels, lichtverhoogde bloeddruk, hartkloppingen, insecten- beten, hartbeklemmingen, vermoeidheid, stress, depressiviteit, verminderde geslachtsdrift, emotionele klachten. Voorkomt hyperventilatie en bevordert haargroei.

 

WERKT GOED I.C.M.

Ylang ylang olie is uitstekend te combi-neren met: Amyris, Copaiva, Eikenmos, Ho-blad, Jasmijn, Kalmoes, Lavendel, Palmarosa, Patchouli, Roos of San-delhout.

 

Veiligheid:
olie en damp ontvlambaar. stabiele vloeistof, schokbestendig. contact met de huid vermijden. Buiten bereik van kinderen houden.
Xn-Xi-N: irritant voor ogen en huid; irritant voor slijmvliezen, schadelijk bij ingestie kan bij verslikken longschade veroorzaken; niet carcinogeen;  kan dermatitis veroorzaken. schadelijk voor in water levende organismen
oogcontact: eventuele contactlenzen indien mogelijk verwijderen. open ogen 15 minuten spoelen met overvloedig water.
huidcontact: gecontamineerde huid afspoelen en wassen met water en neutrale zeep.
Bij ingestie mond spoelen, niet het braken opwekken en een arts waarschuwen etiket/verpakking tonen.      

allergenen: nerol - geraniol - linalol - limonen

Grenswaarde 10 ppm: 'leave-on' producten - producten blijven declaratievrij tot een dosering van 0,020%

Grenswaarde 100 ppm: producten 'afspoelen' - producten blijven declaratievrij tot een dosering van 0,200%

 

*De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers. Zenergy Wellness doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


chargenr. E1970 / 18-0915 / Aro / Shiv
productnaam Javaanse Cananga olie
land van herkomst Indonesië - Java
INCI naam Cananga odorata
botanische naam Cananga odorata var. macrophylla
synoniem Oleum anonae
farmacopoea CAS: 68606-83-7 / Einecs: 281-092-1
kleur helder licht geel
geur zoet houtige bloemengeur, balsemiek
smaak bitter
consistentie dun vloeibaar
bereiding stoomdestillatie van bloemen
noot midden tot basisnoot
element water / aarde
ORAC* waarde 119000 µTE/100g
chakra / kleur hart chakra / rose

*ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity.
Deze waarde geeft aan hoe krachtig het antioxidant is. Hoe hoger de waarde hoe werkzamer de olie.
Als voorbeeld Sinaasappel 750 en Kruidnagel 1078700