Home » Berk - 10 ml.

Berk - 10 ml.

€ 9,95

Berk - 10 ml.

€ 9,95

Botanische naam: Betula lenta

Land van herkomst: Canada

onzuivere huid

■ reumatische klachten

■ ischias


EIGENSCHAPPEN

Er is geen traditioneel gebruik van Berk etherische olie gedocumenteerd. Bekender is het gebruik van de gedroogde schors en bladeren. Zoete Berk etherische olie is analgetisch (pijnverdovend), een sterk spasmolyticum (krampstillend), antireumatisch en een mogelijk diureticum (waterafvoerend).

 

TOEPASSING

Verstuiven

In een geurverspreider wordt zoete Berk etherische olie nauwelijks gebruikt, vanwege de ‘methyl salicylaat’ geur. Ook in een mengsel zal Berk etherische olie dominant zijn. Eventueel is Berk etherische olie te mengen met den-achtigen, Lavendel, Cypres en Jene-verbes. De olie is versterkend en op-wekkend op de geest.

Op de huid

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. In de huid-verzorging werkt Berk etherische olie als tonicum en als verfrisser en kan ingezet worden als samentrekkende stof (rimpels, acné). Berk etherische olie heeft de grootste werking in zijn hulp bij het verwijderen van urinezuren uit gewrichten, als pijnverdover bij jicht, artritis, reuma, epicondylitis en pijnlijke/verkrampte spieren. Mogelijk zou Berk etherische olie een ondersteuning zijn bij bloedreiniging van toxinen. Berk etherische olie heeft een versterkende werking op de nieren en vermeerdert de urinehoeveelheid – in te zetten bij vocht vasthouden.

In bad

Zie algemene voorzorgsmaatregelen en waarschuwingen. Dezelfde toepassingen als op de huid.

 

DOSERING

Bij verstuiving

Eén of meer druppels naar eigen voorkeur, puur of gemengd met andere oliën.

Op de huid

Maximaal 1% bij volwassenen, bij plaatselijk gebruik; geadviseerd wordt Berk etherische olie te mengen met andere etherische oliën.

In bad

Maximaal 2 druppels in een vol bad.

 

OVERDOSERING EN BIJWERKINGEN

Bij aangehouden dosering is Berk etherische olie niet irriterend en niet sensibiliserend. De zoete Berk etherische olie is matig toxisch en moet voorzichtig en in hoge verdunning gebruikt worden. Te hoge doses zouden schadelijk zijn voor de nieren. Methyl salicylaat wordt snel door het bloed opgenomen en kan bij langdurig gebruik en hoge doseringen vergiftiging veroorzaken.

 

WAARSCHUWINGEN

Tijdens zwangerschap en borstvoeding: alleen verdampen; niet op de huid gebruiken. Niet gebruiken bij baby’s en kinderen. Niet gebruiken op de gevoelige en/of beschadigde huid. Vermijd zoete Berk etherische olie op de huid en inwendig bij gebruik van bloedverdunnende middelen. Vermijd zoete Berk etherische olie bij overgevoeligheid voor aspirine.

 

CONTRA-INDICATIES

  • mogelijk giftig door het hoge gehalte aan methylsalicylaat.
  • uitsluitend uitwendig en spaarzaam gebruiken.

 

WERKT GOED I.C.M.

Zoete Berk etherische olie kan goed gecombineerd worden met Citrus-, Munt- en Hout oliën.

 

AROMATHERAPIE

Aromatherapeuten zijn van mening dat zoete Berk etherische olie adstringerend, algemeen versterkend, antiroos, antiseptisch, galsecretie bevorderend, ontsmettend, koortswerend, antispasmodisch, bloedzuiverend en anti-reumatisch is, uitstekende antiseptische kwaliteiten bezit, het metabolisme bevordert van de vochtafscheiding en de nierfunctie en zorgt voor een verhoogde waterafscheiding (vochtafdrijving). Zoete Berk etherische olie wordt in de aroma-therapie o.a. ter ondersteuning ingezet bij een onzuivere huid, reumatische klachten, spierpijn, gewrichtspijn, lumbago, spit, neuralgie, myalgie, ischias en krampen.

 

Veiligheid:
Brandbaar. Stabiele vloeistof, schokbestendig, dampen schadelijk voor de luchtwegen, bij verslikken kans op longschade. Buiten bereik van kinderen houden.
Xn-Xi-N: irritant voor ogen en huid; niet carcinogeen; schadelijk voor de gezondheid, niet in het milieu afvloeien: grondwater, water, grond.
oogcontact: eventuele contactlenzen onmiddellijk verwijderen, open ogen 15 minuten spoelen met overvloedig water.
huidcontact: gecontamineerde huid grondig afspoelen en/of wassen met neutrale zeep.
Bij ingestie braken stimuleren en een arts waarschuwen. Verpakking of etiket tonen.

 

*De informatie over de werking van deze olie is afkomstig uit de soms al duizenden jaren oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopatische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers. Zenergy Wellness doet echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts.


chargenr. E1038 / 18-0810 / Shiv
productnaam Berken olie
land van herkomst Canada
INCI naam Betula pendula
botanische naam Betula lenta
synoniem methylsalicylat
farmacopoea CAS-Nr.: 84012-15-7 / Einecs: 281-660-9
kleur helder bleek geel
geur karakteristiek, organoleptisch
smaak karakteristiek
consistentie vloeibaar
bereiding destillatie van de schors