Aromatherapie - Toepassingen - Verdampen

Vroeger werden takken van Jeneverbes, Tijm of Rozemarijn verbrand om de lucht te zuiveren en infecties als verkoudheid en griep te voorkomen. Essentiële oliën verdampen in een diffuser, op een tissue op de centrale verwarming of vernevelen geven eigenlijk hetzelfde effect. 
 
Zo kunnen bijvoorbeeld Akkermunt, Eucalyptus, Tea Tree of Den in de woon- of slaapruimte verdampt worden om ademhalingsproblemen te verlichten. 
Een paar druppels Lavendel of Melisse op het hoofdkussen zorgen voor een gezonde slaap, gebruik voor kinderen Mandarijn
 
Het verdampen van essentiële oliën is een prima methode om lastige insecten te verdrijven. Maar ook veel oliën, bijvoorbeeld Citronella, Citroen, Eucalyptus, Ceder en Citroengras zijn uitstekende insecten verdrijvers, Citronella kan daarvoor zelfs direct op de huid worden gebruikt. 
 
Voeg druppels Roos, Sandelhout, Geranium of Rozenhout in de diffuser toe voor een heerlijke geur in de woonomgeving. Citroengras is een goede luchtverfrisser en rookverdrijver is. Pepermunt, Wierook of Ceder zorgen voor een betere concentratie.
 
Vul de diffuser met voldoende, maar niet te veel water (verschilt per diffuser) zodat de oliën langzaam kunnen verdampen. Na 10-15 minuten heeft u de indruk dat de intensiviteit verdwenen is, laat u zich hierdoor niet misleiden. Als u de kamer een moment verlaat zult u bij terugkeer vaststellen dat de geur nog duidelijk aanwezig is.

Hoewel etherische oliën niet oplossen in water kunnen ze wel samen met water verneveld worden, bijv. om bepaalde plaatsen te desinfecteren. Vul een glazen spuitfles met lauwwarm water en voeg hier 10-20 druppels etherische olie aan toe. Voor ieder gebruik zeer goed schudden!